Scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş a ajuns şi la Băileşti
Toată această isterie s-a creat de la declaraţia ministrului agriculturii din ultimele zile potrivit căreia o posibilă sursă a îmbolnăvirii copiilor, ajunşi în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti, ar putea fi laptele de vacă. Această declaraţie a provocat o serie de reacţii şi în judeţul Dolj.
Se încearcă o denigrare a noastră, a fermierilor şi producătorilor mici din România. Foarte mulţi fermieri şi producători din Dolj au renunţat la afacere în ultimii ani, au dat fermele sau societăţile care sunt conduse acum de oameni aflaţi la început de drum și care depun toate eforturile posibile să reziste. Avem aproximativ 50 de fermieri mai puternici în Dolj. Vorbesc despre cei care deţin mai multe capete, iar cu două – trei vaci, avem aproximativ 32.000 de fermieri. Efectivul de capete a scăzut în ultimii ani foarte mult. Practic s-a înjumătăţit, de la aproximativ 60.000 de vaci, mai sunt aproximativ 30.000.
a spus, Costel Coşoveanu, preşedintele AGROSTAR
Daniel Ţonea are o fermă cu 600 de capete lângă Băileşti, care produc zilnic şapte tone de lapte.
„Îl dăm la procesator în Bulgaria. Sincer, consider că aceste acuzaţii, cum că ar fi murit oameni în urma consumului de lapte cu E.coli, este o făcătură. E.coli este peste tot. Am lucrat pentru o perioadă cu firme mari româneşti, precum Danone, Lactag care a intrat însă în insolvenţă.
Am găsit apoi varianta să lucrăm cu Bulgaria. Interesul nostru, al fermierilor, este să producem lapte de calitate, să fim foarte atenţi la tot acest proces, să fim atenţi la numărul de germeni pentru că preţul pe care îl cerem depinde de această calitate! Avem un program foarte bine stabilit cu medicul cu care lucrăm. Luăm probe din lapte de două ori pe lună, luăm probe din furaje de câte ori este nevoie, în plus analizele la lapte le facem din două în două zile, atunci când facem livrarea laptelui. Este ca într-un laborator, nu se atinge nimeni de lapte. Sunt condiţii care trebuie bine respectate.
Din păcate, noi, fermierii din această parte de sud a țării, suntem extrem de afectaţi. Suntem cu investiţiile la început și, din păcate, vine foarte mult lapte din afara ţării, fapt ce duce preţul laptelui nostru foarte jos. Pentru o tonă de lapte primim 260 de euro, cade litrul undeva la 1,16 lei, în timp ce costurile sunt foarte mari, în jur de un leu pe litru. Cred că vor să ne distrugă. Dacă vor continua aşa, în doi ani o să ne determine să închidem, și o să ajungem să fim o ţară care ia lapte şi brânzeturi doar de la producători din afară“,
a spus, Daniel Ţonea reprezentantul fermei din Băileşti.
sa isi continuie procesarea cu o anexa , de unde va scoate branza , cascaval …