Care este reţeta zaibărului?
Oltenii sunt mândrii nevoie mare când vorbesc în stânga şi în dreapta despre Craiova Maxima şi Zaibărul de Băileşti. Vinul a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale.
Puţini sunt cei care ştiu că oltenii făcură vinul,iar austriecii l-au botezat. Povestea a început în perioada 1716-1739, timp în care Imperiul Austriac s-a ocupat de cea mai fierbinte provincie a României. „În primul an de stăpânire autriecii au încasat taxe de 72.100 de florini.Românii nu au fost niciodată de acord cu aceste biruri şi s-au plans fiscului austriac. În anul 1739 austriecii au renunţat la a mai administra Oltenia din cauza disputelor, însă au iubit atât de mult vinul făcut de olteni încât i-au lăsat denumirea“, a declarat Iulian Dascălu, istoric.
Cine a dat denumirea zaibărului? Dicţionarele nu indică o origine clară a denumirii de zaibăr. „Explicaţia este în dicţionar următoarea: varietate de viţă de vie nealtoită, având struguri nu prea mari, cu boabe alungite de culoare neagră. Etimologia cuvântului este trecută necunoscută, însă în alte dicţionare se spune că zaibărul provine din cuvântul german seiber. Acest cuvânt nu există în limba germană. Este doar sauber care se traduce drept clar sau limpede“, a povestit Doru Mihnea, specialist vinuri. Zaibărul de Băileşti este mândria fiecărui gospodar din zonă. Vinul este scos din damigeană în momentul în care oltenii pleacă în vizită sau au musafiri. Licoarea este neagră, parfumată şi niciodată nu este diluată cu apă. „Cine nu are în beciul casei măcar o damigeană de zaibăr nu este băileştean. Vinul este bun şi este la mare căutare atât în ţară cât şi în străinătate.
Nimeni nu vrea să îţi spună care este reţetea succesului. Zaibărul de Băileşti se suie la cap şi ţine loc de mâncare. Este singurul lucru pe care noi băileştenii îl putem divulga“, a spus Constantin Vulturu. Zaibărul de Băileşti a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale. Pentru ca instrumental principal al lui Nea mărin să nu dispară odată cu trecerea timpului, primarul a înregistrat în anul 2009 marca la OSIM.
Zaibărul de Băileşti nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului. „Un gospodar scoate aproximativ 1000 de litri de zaibăr pe an. După ce cad frunzele toamna via se sapă, iar cum vine primăvara se taie. Apoi începem legatul şi stropitul. O prăşim, iar după 14 zile din nou o stropim. Toamna culegem via, zdrobim strugurii şi strângem mustul. Secretul este acesta: cine vrea să facă un vin adevărat culege boabele de pe ciorchine şi le zdrobeşte “, a povestit un localnic.