Cadastrul Hotelului Turist din Băilești, dispărut fără urmă?
Hotelul este disputat în justiție de peste 20 de ani. OCPI Dolj a sesizat dispariția dosarului din arhive, când una dintre părți a cerut documente necesare la instanță.
Dosarul de cadastru al Hotelului Turist din Băilești pare să fi dispărut în mod misterios din arhivele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj. Construit în 1915 de fostul senator Ion Th. Culescu și confiscat de comuniști, hotelul este disputat în instanță între moștenitorii care îl revendică și persoanele care l-au cumpărat după 1990 de la Jiul SA. Procesul durează de mai bine de 20 de ani și merită o analiză atentă din partea celor care studiază aplicarea legilor de restituire a proprietății. Recent, ne-a căutat la redacție Alin Culescu, strănepotul senatorului Th. Culescu, care ne-a adus la cunoștință că nu nu poate obține de la OCPI documente necesare la instanță. „Am cerut pe 27 iunie copii xerox de pe încheierea prin care s-a dispus notarea litigiului în Cartea Funciară și certificatul de grefă. Mi s-a dat termen pentru soluționarea cererii data de 2 iulie. M-am prezentat pentru a ridica documentele și mi s-a spus că nu se găsește mapa cu toate actele din acest dosar. Eu cerusem termen la instanță ca să depun acte noi. Am primit de la OCPI un răspuns în scris din care nu am înțeles mare lucru. Mă roagă să revin peste o săptămână, însă neoficial mi-au spus că nu se găsește mapa. Nu știu unde să mă adresez. Timpul trece și procesul curge“, a declarat Alin Culescu.
OCPI vrea să reconstituie dosarul
Directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, susține că angajații instituției au foarte multe cereri urgente de rezolvat și că în cazul Culescu este și altă problemă. „Noi dăm cu celeritate răspunsul, însă prioritare sunt alte instituții ale statului: Judecătorii, Parchete, Administrația Financiară și alte instituții care ne cer de pe o zi pe alta tot felul de documente. Domnul Culescu a fost rugat să revină peste o săptămână, pentru că este vorba despre un dosar din anul 2006, când printre angajații OCPI s-a aflat și Sandu Dumitru, concediat pe motive disciplinare. Mi s-a spus că fostul angajat sustrăgea dosare, pe motiv că le lucrează acasă, fiind asistent-registrator în cadrul instituției. În momentul în care s-a identificat problema și s-a demarat cercetarea disciplinară, s-a mers la el acasă și s-au ridicat pe baza unui proces-verbal circa 600 de cărți funciare, documente care privesc anumite imobile. Plângerea penală a fost înaintată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova și, din câte am înțeles, s-a soluționat cu NUP. Vom încerca să reconstituim dosarul solicitat de domnul Culescu pe baza altor documente existente în instituție“, a precizat Mihai Cilibiu.