204 elevi ai Liceului „Mihai Viteazul“ din Băileşti sunt corigenţi
Situaţie fără precedent la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti. Dintre cei aproximativ 400 de elevi, 157 sunt corigenţi la diverse discipline de studiu, iar alţi 47 de elevi au mediile scăzute la purtare, existând şi cazuri de liceeni care au ajuns să aibă chiar media doi. Managerul unităţii de învăţământ, Gabriel Tica, spune că situaţia i-a luat prin surprindere şi a fost vizibilă abia în ultima săptămână de şcoală a primului semestru din acest an şcolar, respectiv în luna ianuarie.
Cei mai mulţi elevi, 88, sunt corigenţi la chimie, urmată apoi de matematică, 40 de cazuri, dar şi de limba engleză, limba franceză, informatică, limba română, biologie şi geografie. Cazul a fost semnalat redacţiei Gazeta de Sud de un grup de părinţi care susţin că în unitatea liceală din Băileşti profesorii sunt preocupaţi de plecările în străinătate şi, chiar dacă sunt supliniţi pe perioada sejurului, materia nu este predată şi, atunci când revin la clasă, fac recuperări galopante care îi bulversează pe elevi. Conducerea unităţii de învăţământ susţine că nu cunoaşte deocamdată exact toate cauzele care au determinat această situaţie.
„Sunt 157 de elevi corigenţi la mai multe discipline. E prima situaţie de acest gen. Un aşa număr mare de corigenţi nu am mai avut niciodată şi sunt director adjunct de trei ani, iar, de la 1 septembrie, sunt director plin. Cauzele le cercetăm. Personal, cred că exigenţa de care dă dovadă personalul didactic s-a întâlnit cu neglijenţa elevilor care provin de la anumite şcoli generale din mediul rural şi sunt destul de slab pregătiţi, mai ales că sistemul permite promovarea şi intrarea la liceu cu medii sub 5. Sunt foarte mulţi elevi care au intrat la matematică – informatică având note de 2 şi 3 la matematică, în condiţiile în care subiectele sunt de nivel mediu. Or, acei elevi pe care eu îi primesc la liceu cu 2 şi 3 la matematică nu ştiu ce şanse au să îşi revină într-un semestru. Liceul «Mihai Viteazul» în ultimii patru-cinci ani de când m-am ocupat de activitatea de învăţământ a avut rezultate foarte bune la examenele naţionale, promovabilitatea fiind de 80%, în timp ce media pe judeţ este la 44%“, a precizat Gabriel Tica, directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băileşti.
Sancţionaţi pentru fumat, absenţe şi lipsa uniformei
Nu numai la disciplinele de studiu liceenii au rămas corigenţi, ci şi la purtare. 47 de adolescenţi au media scăzută cu mai bine de trei puncte, fiind şi cazuri în care elevii au media doi sau trei. Şi era loc şi de mai rău. Cauza principală pentru care au fost scăzute mediile la purtare ar fi absenteismul.
„Este o unitate şcolară unde exigenţa este poate mai mult decât acceptă societatea în ziua de astăzi. Noi aici la «Mihai Viteazul» nu aplicăm decât regulamentul, care prevede că la 11 absenţe se scade un punct la purtare. În momentul în care un elev face 20 de absenţe, i se trimite preaviz de exmatriculare sau avertisment. Noi am aplicat acest regulament şi am hotărât întru-un consiliu profesoral că, dacă depăşesc 80 de absenţe, rămân cu media doi la purtare, adică nu coborâm la zero sau la minus doi. Sunt şase-şapte cazuri în care s-au scăzut mediile la purtare la doi sau trei. În rest, mediile la purtare au fost scăzute pentru fumat sau lipsa uniformei şcolare. Avem aproximativ 47 de elevi sancţionaţi pentru astfel de situaţii“, a mai spus directorul unităţii de învăţământ. Sancţiunile au fost aplicate conform regulamentului intern al unităţii de învăţământ, care prevede că elevii care sunt găsiţi de trei ori fără uniforma şcolară să li se scadă câte un punct la purtare. De asemenea, tot cu un punct la purtare sunt sancţionaţi şi dacă sunt prinşi fumând, dar în acest caz elevii au posibilitatea să plătească o amendă de 50 de lei pentru fiecare abatere sau să participe la activităţi gospodăreşti.
Conducerea unităţii de învăţământ a precizat că la Liceul „Mihai Viteazul“ s-a ajuns ca elevii să aibă medii mici la purtare şi să fie şi un număr mare de corigenţi şi pentru că părinţii nu mai vin la şcoală, nici măcar la şedinţele lunare. Pentru al doilea semestru al acestui an şcolar, directorul liceului a anunţat că va aplica un plan de măsuri pentru a remedia situaţia elevilor care au rămas corigenţi la diverse discipline de studiu. De altfel, în acest caz, şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a anunţat controale şi monitorizarea activităţii educaţionale.